Pupjes en handjes

14-03-2023

Wist je dat het bijten in je handen door pups en jonge honden verschillende betekenissen kan hebben?

Jonge pups verkennen hun omgeving door overal in te bijten en het duurt dan ook niet lang dat ze jouw vingers ontdekken. Van zodra jij aangeeft dat het pijn doet door bv "ai" te zeggen, zullen ze onmiddellijk stoppen met bijten. Zo leren ze dus dat vingers niet gemaakt zijn om op te kauwen.

Als honden spelen wordt er ook gebeten. Spel wordt altijd aangekondigd, bv door de spelboog. Deze communicatie geeft aan dat alles wat vanaf dan gebeurt 'niet echt' is. Ondanks dat het er dan ruw aan toe kan gaan, zullen honden mekaars grenzen respecteren. Ook hier zal het bijten stoppen als jij aangeeft dat het pijn doet.

Elke ouder weet dat als jonge kindjes moe worden, ze behoorlijk lastig kunnen worden. Ze herkennen dan ook vrij snel de signalen en worden meester in het bepalen wanneer het tijd wordt om ze in hun bedje te steken. Net zoals bij jonge kinderen is bij pups en jonge hondjes het zelfregulatieproces in volle ontwikkeling. Ze zullen bij vermoeidheid of overprikkeling geen blijf weten met zichzelf. Honden komen dan bij jou zorg vragen door in je handen te bijten. 'Ai' roepen heeft hier geen enkel effect. Net zoals ouders met hun kinderen, kan je hier het beste pro-actief handelen door je hond tijdig naar zijn slaapplaats te begeleiden.

In je handen bijten kan ook een heel mooie betekenis hebben. Als je hond zachtjes in je hand bijt, is dit 'afstand verkleinende communicatie'. Het betekent dat je hond je graag ziet en dicht bij jou wil zijn. Wat je dan moet doen, kan je zelf wel invullen ;) .