Wandelschoenen aan de haak

16-11-2023

Veel honden hebben moeite met de buitenwereld. Ze vinden het spannend, eng of overweldigend. Ze willen liever niet gaan wandelen, omdat ze zich niet veilig voelen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verstoorde socialisatie, een traumatische ervaring of een genetische aanleg.

Als je merkt dat je hond stress ervaart tijdens het wandelen, dan is het beter om niet te gaan wandelen. Stress is namelijk slecht voor de gezondheid en het welzijn van je hond. Het kan leiden tot gedragsproblemen, angststoornissen of zelfs agressie.

Een van de factoren die stress kan verhogen bij je hond, is de leiband. De leiband beperkt de bewegingsvrijheid van je hond en zorgt ervoor dat hij zich niet zelf in veiligheid kan brengen als hij iets bedreigends ziet of hoort. Je hond kan dan gaan trekken, blaffen, grommen of uitvallen naar andere honden of mensen.

Wat kun je dan wel doen om je hond te helpen? Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het probleem. Een paar voorbeelden zijn:

- Zoek een rustige plek op waar je hond zich meer op zijn gemak voelt. Dit kan een park zijn, een bos, een veld of een omheind terrein.

- Gebruik een tuigje in plaats van een halsband. Een tuigje geeft je hond meer comfort en controle over zijn lichaam. Het voorkomt ook nek- en rugklachten.

- Gebruik een lange lijn in plaats van een korte lijn. Een lange lijn geeft je hond meer ruimte om te snuffelen, te ontdekken en te ontspannen. Het vermindert ook de spanning tussen jou en je hond.

- Schakel de hulp in van een professionele gedragstherapeut. Hij of zij kan je advies geven over hoe je je hond kunt begeleiden om met zijn angst of stress om te gaan